foto: meisjes voor het schoolbord in een grid van balletjes
Leer voor je leven

Weblog: Ga lekker spelen....

Weblog: Ga lekker spelen....

Regelmatig gebeurt het dat ik op een verjaardagfeestje of een andere sociaal event wordt aangesproken door ouders. Zeker als ze in de gaten krijgen dat ik in het onderwijs zit, gaat het al gauw over hun kind. En vaak barsten de vragen dan los. Centrale vraag die ik dan hoor is: wat kan ik doen om mijn kind te helpen?  Ik verwijs de ouders natuurlijk altijd door naar de leerkracht. Maar ik  kan  het ook niet laten om te vragen wat er aan de hand is. En dan komen de verhalen los. Ik hoor dat ze graag hun kind willen helpen, maar niet weten hoe ze dit aan moeten pakken. Kinderen moeten vaak extra werk thuis maken. En als het op school al niet goed gaat, is dat extra werk voor het kind en zijn ouders vaak een crime. Ik vind het jammer dat hulp vaak vertaald wordt in het maken van schriftelijk werk. Kinderen en ouders kunnen daardoor in een negatieve spiraal komen.

De laatste jaren houd ik me veel bezig met het rekenonderwijs. Juist bij het rekenen liggen voor ouders mogelijkheden om op een andere manier bezig te zijn met hun kind. Op elk niveau van rekenen zijn wel spellen te bedenken en te verzamelen die ouders met hun kind kunnen spelen. Als het gaat om automatiseren liggen de voorbeelden voor het oprapen. Denk maar aan eenvoudige spellen als Hally gally en Uno. Maar ook ouderwetse kaartspelletjes en sjoelen lenen zich bij uitstek om het rekenen te oefenen.  Dus als ouders met de vraag bij u komen: wat kan ik doen om mijn kind te helpen? Ga lekker spelen…..

Meer weten?

Neem direct contact op.

foto: Frida Meints

Frida Meints

Docent SON, rekenspecialist

Frida Meints is senior specialist Het Jonge Kind met veel ervaring in de praktijk. Frida Meints is directeur van een basisschool en heeft een eigen weblog over rekenspelletjes.

Frida: "Wat er ook speelt in een land, laat het vooral de kinderen zijn!"  is mijn persoonlijke motto! Ik vind het belangrijk dat kinderen kunnen spelen. Door spelen oefenen kinderen allerlei vaardigheden die helpen bij het (schoolse) leren. Ik merk dat er gelukkig weer meer aandacht komt voor spel. Men ontdekt welke krachten er in spel worden aangeboord.  Mijn tweede motto is "Kinderen verleiden tot leren". Spel is een hulpmiddel om dat verleiden tot leren vorm te geven. In de cursus- en scholingsbijeenkomsten van het SON zal ik altijd de link naar deze spreuken leggen. Cursisten gaan naar huis met veel kennis, maar ook met allerlei praktijkvoorbeelden die ze morgen in hun groepen kunnen inzetten! Onderbouwt met een theoretisch kader!


Deel deze pagina op Google Plus Deel deze pagina op LinkedIn